Szarlotta
Skladniki :
-510 gr maki pszennej (3 szklanki)
-110 gr cukru (0,5 szklanki)
-ok 180 gr maska (3/4 kostki)
-2 zoltka
-2 lyzeczki proszku do pieczenia (8 gr)
-0,5 szklanki smietany 18%
-1,5 kg jablek
-1 torebka cukru waniliowego
-cynamon ile kto lubi
Przygotowanie :
1 Zoltka utrzec z cukrem na bialo ,dodac do przesianej z proszkiem do pieczenia maki ,dorzucic maslo i smietane .Zagniesc ciasto i podzielic na dwie czesci .
2 Schlodzic w lodowce jakies 30 min.
3 Jedna czesc rozwalkowac i wylozyc nia posmarowane maslem dno i boki formy lub tortownicy (u mnie tortownica 26 cm) .
4 Zetrzec jablka na tarce ,nieco odcisnac ,wymieszac z cukrem waniliowym i cynamonem ,wylozyc na przygotowana wczesniej forme wylozona pierwsza warstwa ciasta .
5 Rozwalkowac druga czesc ciasta ,pokroic w paski i ulozyc kratke na jablkach -mozna tez ciasto zetrzec na tarce jesli ktos nie lubi sie bawic z paskami .
6 Nagrzac piekarnik do 180 ° C i piec ok 25 min .
:) miły wpis. bo o więzi i o cieście które tyle może. super. własnie piszę o szarlotce sypanej. pozdrawiam!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję , nie ma nic droższego od najbliższych i ulubionych słodkości ;)
OdpowiedzUsuń