środa, 18 marca 2015

Bulki drozdzowe wytrawne

Dzis bedzie o bulkach na ktore wpadlam przypadkiem . Niedziela ,sklepy zamkniete a ja bez pieczywa ,jakos tak mi umknelo w nawale codziennych obowiazkow i nie zrobilam chleba ani nie kupilam (chociaz baardzo rzadko kupuje pieczywo ) a zrobic chleb czy focaccie to nie w kij dmuchal ,na to potrzeba czasu a ja go nie mialam . Znalazlam taki oto przepis :



Szybkie bulki z tym co lubimy




skladniki na 16 buleczek
-500 gr maki
-20 gr drozdzy swiezych lub 7 gr suchych
-4 lyzki oliwy
-1 lyzeczka cukru
-0,5 lyzeczki soli
-1 szklanka letniej wody
-czubata lyzeczka ulubionych ziol 
-ulubione skladniki np oliwki ,suszone pomidory ,parowki ,boczek wedzony w kostke ,cebula itp (okolo garsci )
przygotowanie :
Make przesiac do miski ,zrobic w niej dolek i wrzucic drozdze ,zasypac lyzka cukru ,wlac pol szklanki wody ,wymieszac w dolku wszystkie skladniki i przykryc na 15 min .
Wszystko troche wymieszac ,dodac sol i wybrane przyprawy i skladniki . W mysl zasady " Co za duzo to niezdrowo " ze skladnikami nie nalezy przesadzic ,poniewaz gdy bedzie za duzo buleczki nie wyjda . Dolac na koniec oliwe i wszystko solidnie wymieszac .Uformowac 16 buleczek i ulozyc w odstepach na blasze wylozonej papierem . Moj sposob na udane wypieki drozdzowe to pieczenie w formach ceramicznych . Odstawic do wyrosniecia na 30 min .
posmarowac wierzch bulek woda i wstawic do nagrzanego na 180° na 20-30 min , piec na zloty kolor . Na 10 min . przed koncem mozna posypac starta lub pokrojona w plastry mozarella .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz