Tarta gruszkowa z migdalami
- 3-4 srednie gruszki
Masa migdalowa :
-80 gr miekkiego masla
- 80 gr zmielonych migdalow
- 70 gr cukru
- 3 lyzki maki
- 1 jajko
- skorka starta z 1 cytryny
- 2-3 krople esencji waniliowej lub migdalowej (jesli nie mamy swiat sie nie zawali )
Utrzec na gladka mase maslo i cukier ,dodac skorke z cytryny i esencje waniliowa .Dalej ucierajac dodac jajko , make i zmielone migdaly .Gotowa mase odstawic .
Kruche ciasto :
- 250 gr maki
- 125 gr masla
- 100 gr cukru
- 1 jajo
- 1 torebka wanilii lub aromat waniliowy
- szczypta soli
Zmieszac make z cukrem ,zimne maslo pokroic w plasterki ,dodac wanilie lub aromat . Zgniatac w rekach maslo z maka ,dodac jajko i zagniesc ciasto najszybciej jak sie da .Wlozyc do lodowki na 30 min .
Rozwalkowac ciasto i wylozyc forme do tarty (24 cm) . Napelnic ciasto masa migdalowa ,ladnie rozsmarowac. Obrane gruszki pokroic jak kto lubi i ulozyc na wierzchu masy .Piec 30-35 min w 180°. Zeby tarta wygladala ladnie i blyszczaco po wyjeciu posmarowac jakas jasna ,przetarta konfitura z dodatkiem kilku lyzek cukru . Ja swoja posypalam cukrem pudrem :) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz