środa, 25 marca 2015

O milosci Ksiecia do tarty gruszkowej

Calkiem niedawno kupilam gruszki , jakos tak brakowalo mi ich smaku . Jednak zwolennikow tego owocu w domu okazalo sie niewielu .Corka dziubnela kilka po obiedzie a Ksiaze wogole nie wydawal sie nimi zainteresowany w swej pierwotnej postaci .Gruszek byla wieksza ilosc wiec z obawy ,ze znow wyrzuce owoce do kosza postanowilam zrobic jakies ciasto a konkterniej tarte .Jakos nie lezy mi drozdzowe albo piaskowe z gruszka ,a tarta ? Wydaje sie w sam raz .Zabijcie mnie a nie wiem gdzie znalazlam przepis na rzeczona tarte ,w kazdym razie ciasto okazalo sie fiaskiem i za drugim razem zrobilam juz z innym spodem ,ktory znalazlam na ktorejs z wloskich stron (tez kurde nie wiem na ktorej ). Spod nr 2 okazal sie rewelacyjny ,totez umiescilam go w przepisie .Ksiaze zjadl kawalek iii...przepadl . Wiecie jak wyraza swoja radosc? Wybalusza oczy i wydaje z siebie dzwiek glosno wciagajacego powietrza -ja wydaje taki sam jak cos zbije lub rozleje XD . W kazdym razie tarta zajela miejsce nr I na najblizszy czas . Polecam ,jest naprawde smaczna .


Tarta gruszkowa z migdalami


- 3-4 srednie gruszki
Masa migdalowa :
-80 gr miekkiego masla
- 80 gr zmielonych migdalow
- 70 gr cukru
- 3 lyzki maki
- 1 jajko
- skorka starta z 1 cytryny
-  2-3 krople esencji waniliowej lub migdalowej (jesli nie mamy swiat sie nie zawali )

Utrzec na gladka mase maslo i cukier ,dodac skorke z cytryny i esencje waniliowa .Dalej ucierajac dodac jajko , make i zmielone migdaly .Gotowa mase odstawic .

Kruche ciasto :
- 250 gr maki
- 125 gr masla 
- 100 gr cukru
- 1 jajo
- 1 torebka wanilii lub aromat waniliowy
- szczypta soli

Zmieszac make z cukrem ,zimne maslo pokroic w plasterki ,dodac wanilie lub aromat . Zgniatac w rekach maslo z maka ,dodac jajko i zagniesc ciasto najszybciej jak sie da .Wlozyc do lodowki na 30 min .
Rozwalkowac ciasto i wylozyc forme do tarty (24 cm) . Napelnic ciasto masa migdalowa ,ladnie rozsmarowac. Obrane gruszki pokroic jak kto lubi i ulozyc na wierzchu masy .Piec 30-35 min w 180°. Zeby tarta wygladala ladnie i blyszczaco po wyjeciu posmarowac jakas jasna ,przetarta konfitura z dodatkiem kilku lyzek cukru . Ja swoja posypalam cukrem pudrem :) .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz