piątek, 10 października 2014

Hope never dies

Czasy jakie mamy kazdy wie -ciezko o pomoc dla drugiego czlowieka ,wiara w ludzi upada codziennie -a jesli jeszcze nie upadla to wisi na zeschnietym korzeniu nad urwiskiem , ktory powoli sie odrywa...a ja dyndam tak uczepiona tego korzonka i mam nadzieje ze jednak sie nie urwie . I dzis wlasnie korzonek -ten marny zeschniety i prawie urwany oto wypuscil kilka mniejszych i silniejszych -zeby bylo sie czego chwycic :)
Obecnie jestem bez samochodu ,mieszkam na peryferiach miasta i sklep mam 2000 krokow stad w jedna strone(wiem bo mierzylam kroki :D) a ze wielka ze mnie dziolcha i nogi dlugie to dla normalnej kobitki rozmiar europejski pewnie o polowe wiecej krokow jest^^ ale do rzeczy .W weekend bedziemy miec gosci z Sardynii , wiec co- specjalny obow do wygodnego chodzenia na nogi i do sklepu z pazura , bo Ksiaze z samochodem bedzie dopiero wieczorem -gdy juz sklep zamkna .Nie narzekam bo to juz nie pierwszy raz taka wycieczka ,wiec ide ...ide i ide -droga nie jest glowna ,taka zwykla dwupasmowka a ja pruje poboczem gdzie miejscami nawet chodnika brak bo tu raczej wszyscy samochodami i pieszych jak na lekarstwo ,ide wiec i slysze ze jakis samochod zwalnia ,pan sie jakis wychyla z okna ...autobusu szkolnego i krzyczy do mnie czy do miasta nie potrzebna mi podwozka -usmiechnelam sie serdecznie do pana ,powiedzialam ze jest bardzo mily ale ja tu zaraz skrecam ,wiec pan odusmiechnal sie do mnie i pojechal dalej .Milo mi sie zrobilo ze ktos zatrzymal sie zeby mi pomoc ,dlasza droge do sklepu przebylam z usmiechem i jednym korzonkiem wiary wiecej .Robie zakupy z kartki ,biegam za ostatnimi zapisanymi produktami a wozek coraz ciezszy ,no ale nic silna jestem to sobie poradze ,ciezar rozlozylam na dwie torby ,zaplacilam ;biore obie torby ii....gnie mnie do ziemi :D ale jestem twarda a nie mietka wiec zsuwam ze sklepu z torbiszczami wazacymi tyle co worek cementu (po 25 kg tutejszy cement sprzedaja)bez zartow ciezkie jak cholera ,ale pre naprzod i tak co jakis czas sie zatrzymujac burkam pod nosem -no , teraz moglby sie ktos zatrzymac ,teraz naprawde potrzebuje pomocy bo kregoslup malo nie peknie ,juz w myslach bluzgi leca i wsciekla na caly swiat bo trace sily ale ide dalej ...do domu brakowalo mi jakies 400 krokow gdy slysze jak zatrzymuje sie samochod i ktos znow proponuje mi pomoc . Z usmiechem na twarzy odmowilam bo to juz naprawde niedaleko ale wiecie co ? Jakbym skrzydel dostala i dystans do domu przemierzylam z wielka krzepa i dumna bylam - z nas - takich ludzi jak tych dwoch panow , z tych ,ktorzy potrafia zatrzymac sie na srodku drogi i zaoferowac pomoc bezinteresownie -znaczy sie jest jeszcze nadzieja dla nas .Panowie podzielili sie ze mna bezinteresowna ^pomoca a ja podziele sie dzis z Wami chlebem prowansalskim ,ktory znalazlam tutaj ,chlebek nieco zmodyfikowalam pod gust naszej rodziny

Chleb prowansalski 


Skladniki :
-180 gr kaszy manny(jesli ktos nie ma drobnej kaszy moze dac ta na polente)
-250 gr maki pszennej chlebowej (np 750 )
-1 opak. suchych drozdzy lub 25 gr swiezych
-1 lyzeczka cukru pudru
-ok 240 ml cieplej wody
-1 lyzeczka soli (w oryginale 2 )
-3 lyzki oleju
-1 lyzeczka ziol prowansalskich (w oryginale 2 )
Wykonanie :
Do miski wsypac kasze i make ,na srodku zrobic dolek i wkruszyc do niego drozdze ,zasypac lyzeczka cukru pudru i wlac niewielka ilosc wody tak zeby mozna bylo wymieszac skladniki i zrobic zaczyn .Miske przykryc sciereczka i odstawic na 10 min w cieple miejsce -ja zawsze w tym czasie gotuje wode na herbate i zostawiam miske przy goracym czajniku .
Po 10 minutach dodac sol ,ziola oraz olej i pozostala wode i wyrobic ciasto .
Nie uruchamiam maszyny do wyrobienia ciasta poniewaz akurat to ciasto szybko i swietnie sie wyrabia i nie jest jakos oblednie lepiace .Gotowe -czyli gladkie i elastyczne ciasto nielepiace sie do rak  uformowac w kule ,oproszyc maka i do miski ,przykryc sciereczka i zostawic  na ok 1 h coby nam pieknie wyroslo .
Po godzinie wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic ,uformowac w bochenek wrzucic do formy i przykryc na 10 min.Musze powiedziec ze nie mam tu odpowiedniej formy na chleb i swoj pieke w dwoch naczyniach zaroodpornych -nie smaruje ich niczym ani nie wykladam papierem .Gdy ktos lubi naciety chlebek to nalezy to zrobic tuz przed wlozeniem go do piekarnika . Piec w 200°nprzez 50 min-tak jest w oryginale ,ale ja swoj pieke w 180° przez 50 min bo nie lubie przypalonej skorki i robie zawsze z podwojnej porcji .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz